fbpx
Ce spune poza de profil despre tine? E bine să îți treci datele personale în CV?

Ce spune poza de profil despre tine? E bine să îți treci datele personale în CV?

Un CV scris corect, concret și lizibil poate să ducă un candidat în pasul următor al recrutării, adică la interviu. Poza de profil poate sa devină factor decizional, atunci când angajatorul cântărește asupra chemării la interviu. Relația dintre angajator și angajat este una instituțională, adică apare o legătură între două entități. Atunci când un CV conține și o fotografie, această prezentare se schimbă dintr-o simplă foaie de hârtie și capătă chip. Mai mult, specialiștii în recrutare consideră că se produce astfel o relație, chiar și la distanță, și CV-urile cu fotografie primesc mai degrabă răspunsuri pozitive.

Fotografia de profil transmite anumite mesaje, avertizează recrutorii, prin vocea lui George Butunoiu, unul dintre cei mai experimentați headhunteri din România. Un individ care alege ca în fotografie să poarte o cămașă cu pătrățele, sau o cravată colorată poate transmite că este un tip îndrăzneț și creativ. Ori acela care alege o fotografie în care se lasă la iveală și defectele fizice, poate transmite ca mesaj că este încrezător.

Cineva care vrea să se poziționeze și să transmită din CV că e un profil de business developers, dacă el candidează pe poziții de Sales manager, sau in departamentul de Marketing, atunci își pune o poză din profil, zâmbește mai mult într-o astfel de poză. Si o face în cămașă fără costum. Faptul că îți pui o poză în CV fără costum arată că îți asumi că încă nu ieși cu totul din stilul de business corporatist, dar că ești undeva la margine. Faptul că te poziționezi conștient acolo, arată că îți asumi niște riscuri, arată că nu ți-e teamă să fii diferit sau puțin diferit față de alții.

O cravata colorată inspiră multă energie, iar o cămașă cu dungi sau una cu pătrățele e un mod de a arăta că te diferențiezi puțin, că-ți asumi lucrul acesta, e mai modern, mai tineresc, occidental.

Cei care vor să arate că sunt oameni foarte riguroși, conservatori, pun un costum negru sau bleumarin, și nu cu dungi.

Datele personale sunt importate într-un CV. Printre informațiile pe care le caută un angajator pe lângă fotografie, este și vârsta. Candidații care își ascund vârsta, nu trec anul nașterii sau evită să treacă anii de studiu, ca recrutorii să nu calculeze vârsta, riscă să nu fie admiși pentru următorul nivel al procesului de recrutare.

Și omiterea vârstei poate fi considerată de angajator un mesaj că persoana nu își asumă responsabilitățile. Are teama de a spune „ăsta sunt, aceasta este vârsta mea”, iar acest mesaj poate cântări în procesul de recrutare spre eliminarea Cv-ului din lista scurtă

George Butunoiu și Alliance Healthcare România continuă prin acest articol și clip proiectul prin care ajută la educarea celor care vor să își sporească șansele de angajare atunci cânt intră concret într-un proces de recrutare.

1 thoughts on “Ce spune poza de profil despre tine? E bine să îți treci datele personale în CV?

  1. Adrian - martie 26, 2020 at 4:24 pm

    O poza cat o mie de cuvinte!

    Reply

Adauga un comentariu