Cele mai importante elemente pe care trebuie să le conțină un CV
Un angajator se uită la maximum 10, 12 informații redactate într-un CV, înainte de a chema candidatul la interviu. Decizia de angajare nu se ia direct dintr-un CV, ci după întâlnirea cu un posibil nou angajat. Nu există niciun truc și nicio șmecherie prin care acesta s-ar putea pune în evidență în CV, decât prin enumerarea firească a locurilor în care a studiat și a lucrat.
Printre criteriile la care se uită un angajator se numără vârsta, nivelul de educație, limbile străine studiate. Dar și experiența de lucru este importantă și poate ocupa un loc bine definit în redactarea unui CV. Prin această scurtă enumerare a locurilor de muncă ocupate până în acel punct, recrutorul poate să înțeleagă mediul de business din care vine angajatul, dacă a luat în serios munca și cât de prestigioase au fost locurile precedente.
Informațiile legate de vârstă, școală și locurile de muncă sunt suficiente ca un recrutor să decidă dacă dorește să îl cunoască pe candidat. Orice ar fi scris în plus, față de aceste informații, nu ar însemna neapărat un avantaj, sau un atuu pe care îl are viitorul angajat, ci din contră, ar putea să scadă șansele de reușită în procesul de recrutare.
Un CV care poate avea șansă să fie citit și acceptat în pașii următori ai recrutării are cel mult 2 pagini. Specialștii în resurse umane atrag atenția că orice CV care este mai stufos este rareori deschis de recrutor.
Au fost cazuri când angajatori de top au primit CV-uri lungi și de 27 de pagini. Evident, mai mult de 90% din informațiile trecute nu sunt căutate sau nu îl interesează pe angajator în acel punct al recrutării. Sunt și altele care vin cu documente, poze, portofolii atașate, care primesc același răspuns: unul negativ și de respingere.
În unele dintre paginile scrise în plus, se descriu chiar competențele pe care le au candidații, sau chiar sunt povestite reușitele din domeniul în care au lucrat. Aceste informații nu sunt căutate în CV-uri, spun specialiștii în recrutare. Ba mai mult, un recrutor de top aruncă un ochi pe CV înainte de a citi vreun cuvânt, doar ca să vadă imaginea de ansamblu a foii de prezentare. Cu cât este mai clară și mai concisă, cu atât crește interesul acestuia de a opri foaia și de a citi și conținutul.
George Butunoiu și Alliance Healthcare România vă oferă și în acest articol încă un clip din serialul media despre cum trebuie să arate un CV eficient. Clipul dezvoltă lista elementelor esențiale care trebuie să se regăsească într-un CV