Cursurile online, o modă necesară. Dar ce trecem în CV la capitolul Studii?

Cursurile online, o modă necesară. Dar ce trecem în CV la capitolul Studii?

Într-o perioadă în care cursurile online prind tot mai multă putere, este totuși foarte important pentru candidații unui job să știe ce să aleagă și mai ales ce să treac în CV la rubrica de Cursuri/Specializări/Studii. Statul acasă reprezintă un avantaj în privința timpului alocat pentru studiile online, dar nu toate își au locul în CV. George Butunoiu oferă explicații clare în proiectul de HR susținut de Alliance Healthcare România

Cursurile și trainingurile făcute de-a lungul vieții nu sunt toate relevante și de trecut într-un CV. Potrivit specialiștilor, trecerea lor în revistă nu ajută în procesul de recrutare. Evaluarea unui candidat nu se poate face în urma informațiilor despre cursuri și traininguri obținute în diferite domenii, iar scrierea lor în CV reprezintă doar o ”umplutură”, ca CV-ul ”să cântărească” mai multe pagini, spun specialiștii în resurse umane.

Într-un CV, se pun, evident, studiile, educația formală, universitatea și doar cursurile certificate, cum ar fi calificarea ACCA, CFA, MBA, recunoscute internațional, formări credibile și verificabile.

Când e vorba de educație, fie că e vorba de educația formală sau de un training adițional, trebuie puse cu foarte multă grijă cele care sunt într-adevăr serioase, care au certificări și care sunt credibile și pe care poți să le reperezi ca durată. Contează mai mult un MBA de 2 ani, decât unul de scurtă durată, spun recrutorii.

”Sunt și situații în care intenționat pui informațiile încât cel care citește să nu înțeleagă, însă îți asumi asta. Dacă nu se prinde și își închipuie ceva care te avantajează, să zicem că ai câștigat. Dar dacă se prinde, că ai vrut să-l păcălești, nu știu cine iese mai prost”, spune George Butunoiu, expert în resurse umane.

Educatia formală acoperă doar o parte din pregătirea necesară unui individ cu ambiții. Unii aleg să investească în cursuri diverse pentru a îmbogăți paleta de cunoaștere și de a se dezvolta personal. Sunt, însă, unele cursuri care nu aduc plus valoare unui curriculum vitae, dacă ele sunt în afara ariei de interes și în afara domeniului de activitate în care candidatul profesează. Un curs de prim ajutor nu va cântări în favoarea candidatului, dacă acesta a înaintat cererea de angajare pentru un post de mecanic, de exemplu. Atenție și la momentul în care s-a făcut trainingul și dacă informațiile căpătate atunci mai sunt actuale, spun specialiștii în resurse umane. Un curs de informatică, făcut în urmă cu zeci de ani, nu va fi relevant în CV.

Educația non-formală este cea mai nouă abordare a învătarii prin activități plăcute și motivante. Avantajele sale multiple înglobeaza bifarea tuturor deprinderilor specifice sistemului traditional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți de exprimare maxime.

Prin educația non-formală, prin cursuri și traininguri, se formeaza o punte între cunoștintele predate în sistemul educațiv tradițional și punerea lor în practică. Acest mod de instruire este important și poate fi menționat în pasul următor recrutării, la interviu. Dar și atunci, trebuie alese acele cursuri care devin relevante postului pentru care s-a făcut cererea de angajare.

Adauga un comentariu