De ce ne plac siluetele în contre-jour? Cum le integram in clipuri video epice
Producțiile cinematografice sau orice producție video premium folosesc adesea cadre în contre-jour, adica acelea cu lumina plasată în spatele personajului. Acest efect ascunde, de obicei, detaliile și provoacă un contrast mai puternic între lumină și întuneric. Așa apar siluetele, iar liniile și formele sunt subliniate. Ochiul uman este un dispozitiv subiectiv. Adică, el lucrează în armonie cu creierul, pentru a crea imaginile pe care le percepem. Ochii ajustează focalizarea, prin ”îndoirea„ luminii prin lentilă în globul ocular și traducând fotonii într-un impuls electric pe care creierul să îl poate procesa. De aici, creierul preia sarcina de a echilibra culoarea in functie de contextul de iluminare. Cu alte cuvinte, ochii noștri știu ce trebuie văzut ca roșu, alb sau negru etc.
Un aparat de fotografiat, pe de alta parte, este un dispozitiv de măsurare – măsoara lumina care lovește o serie de senzori, dar senzorul este mult departe de performanța ochilor, iar semnalele înregistrate trebuie să fie ajustate pentru a se potrivi cu temperatura de culoare a luminii, care este pusă în scenă.
Prin urmare, în ceea ce privește calitatea imaginii și puterea de captare, ochii noștri au o sensibilitate mai mare în locuri întunecate decât o cameră tipică.
De aceea cadrele contre jour, când siluetele sunt singurele care se observă și nu culorile sau detaliile, sunt preferate de mulți, tocmai pentru că altfel nu se pot vedea cu ochiul liber. Este vorba de o altă perspectivă a imaginii care tentează tocmai prin faptul că in viața reală, prin ”lentila ochiului” nu va exista niciodată.
Prin urmare, o productie video calitativă sau un clip publicitar care vrea să transmită un mesaj clar vor avea in componență și astfel de proceduri tehnice usoare de asimilat subconștientului uman.
Pentru a vedea in care clipuri video din portofoliul nostru am folosit contre-jour-ul, te invitam in zona noastra media.